Červená vína Frankovka
Víno vyrobené z hroznů skladovaných před zpracováním na slámě či rákosu nebo zavěšených ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců. Nejprve je nutno vybrat ty nejlepší hrozny odrůdy a nechat je dozrát na keři do podzimu. Hrozny se pečlivě přebírají a v bedničkách transportují na místo k dozrávání, kde se kontrolují, obracejí a vystřihují případné nahnilé bobulky. Vysušené a zdravé hrozny, připomínající hrozinky, se pomalu lisují. Pro malé množství suroviny se vše dělá tradičně ručně. Výlisnost u těchto hroznů je cca 15 – 20 % (průměrná výlisnost u klasického vína je pro srovnání 75 – 80 %). Vzniklý mošt se zakváší speciálními kvasinkami a dále se školí. Doporučujeme: k sladkým pokrmům, dezertům, moučníkům, husím játrům na medu.
Oblast: Morava. Podoblast: Znojemská. Vinařská obec: Borotice. Viniční trať: U Auerového kříže. Obsah lahve: 0,2 l. Zbytkový cukr: 180 g / l. Kyseliny: 6,7 g / l. Alkohol: 11,0 %. Obsahuje oxid siřičitý.
Víno získalo tato ocenění: Texas International Wine Competition – stříbrná medaile; Muvina Prešov – zlatá medaile; Valtické vinné trhy – zlatá medaile; TOP 77 – oceněno pěti hvězdičkami; Vinařské Litoměřice – velká zlatá medaile; Finger Lakes International Wine Competition – zlatá medaile; Oenoforum – zlatá medaile; IWC San Francisco – bronzová medaile; Vino Ljubljana – zlatá medaile; Jarovín Rosé – zlatá medaile; Národní soutěž vín – Znojemská podoblast – zlatá medaile