Bílá vína Ryzlink rýnský
Jedná se o víno vyrobené rychlým lisováním hroznů sbíraných ve vinici v mrazu a to nejméně při teplotě mínus 7° C. Mošt musí mít cukernatost nejméně 27° NM. Voda v bobulích, ve formě krystalků ledu, má za úkol co nejméně zředit budoucí mošt, a proto se při lisování musí postupovat velice rychle. Toto víno je nejen vybranou lahůdkou, ale je také zajímavým exportním artiklem. Víno má růžovou barvu, protože se hrozny lisují zmrzlé a nemohou tedy zakvášet na slupkách. Hrozny s vysokou cukernatostí se musí udržovat zdravé, nenapadené houbovými chorobami až do doby sklizně. Před zmrznutím jsou již částečně seschlé přirozeným odparem.
Doporučujeme: ke sladkým pokrmům, dezertům, moučníkům, husím játrům na medu.
Region: Znojemsko. Vinařská obec: Oleksovice. Viniční trať: U lipky. Obsah lahve: 0,2 l. Zbytkový cukr: 232,0 g / l. Kyseliny: 10,2 g / l. Alkohol: 8,0 %. Obsahuje oxid siřičitý.